Все повече украинци купуват жилища в България

Rate this post

Войната в Украйна, както и потокът от евакуирани към България, повлияха на пазара на наемите, който до този момент беше възпрепятстван поради пандемията. Цените на наемите в страната са се увеличили с около 30-40%. Това стана ясно в интервю за Радио Варна Мария Парова, супервайзър на огромна Агенция за недвижими имоти. От края на 2022 г., както и началото на тази година, се наблюдава тенденция украинските жители да купуват жилища в България все по-често. Те се опитват да намерят всички видове жилищни имоти и основното нещо, което техният избор е цената и бюджета, които имат. Като цяло обаче за страната през последните 2 тримесечия на 2022 г.се наблюдава спад в броя на сделките с имоти.Все повече украинци купуват жилища в България

Зеленски призова България да помогне за ремонта на украинското военно оборудване

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от България да помогне на Украйна в ремонта на военно оборудване, повредено в продължаващата битка с Русия, съобщи Българската национална телевизия, цитирана от Ройтерс. Украинският посланик в София Виталий Москаленко е изпратил писмо от Зеленски до българския парламент, в което украинският държавен глава твърди, че властите в Киев желаят България да помогне за поправянето на украинските военни устройства и да продължи да помага на украинците, бягащи от битката. Зеленски твърди, че наистина се надява България да продължи да предоставя алтруистична помощ, включително лекарства, облекло и храна. В писмото Зеленски казва, че се надява енергийното сътрудничество между двете страни и износът на електроенергия, както и на газ от Украйна за България, да продължи. Зеленски също така казва, че наистина се надява България да остане да подкрепя Украйна по пътя й към интеграция в ЕС. Българският парламент със сигурност ще избере по-късно в сряда дали да поддържа Украйна с „военно-технически средства“. Наскоро Русия премахна газови материали за Полша и България, което значително изостри отговора й на западните санкции, разтревожи Москва заради войната в Украйна. Руският държавен гигант Газпром заяви в декларация в сряда, че напълно е премахнал доставките за Полската газова компания Пгниг, както и за Българската Булгаргаз, след като те отказаха да изпълнят нуждата на Москва да плаща в рубли, а не в евро или долари.

Войната в Украйна, последиците за Балканите, както и функцията на България

Икономическият ефект от дилемата е огромен. Европейският съюз трябва да се включи с помощта на страните от Западните Балкани чрез своите икономически инструменти, но и с чисто нови програми, както и със средства, ако е необходимо. Трябва да се предприемат бързи стъпки за управление на енергийния пазар, тъй като цените са скъпи и застрашават не само благосъстоянието на гражданите в региона, но и финансовата сигурност. Войната в Украйна, в резултат на руската агресивност, създаде съвсем ново обстоятелство в областта на регионалната и световната сигурност. Балканите ще бъдат дълбоко засегнати от този геополитически напредък не само поради географската си близост с Русия и конфликта в Украйна, но и поради хроничните недостатъци на нашите държави-крехки политически институции, архитектурни финансови слабости, социални проблеми, осъществимо междуетническо напрежение в някои страни, дестабилизиращи политики на Белград и т.н.Войната в Украйна, последиците за Балканите, както и функцията на България

Последици от битката в Украйна за България

Алтруистични и пазарни последици-над 300 000 българи живеят в Южна Украйна. 10-те хиляди от тях, заедно с много украинци, руснаци и гагаузи, търсят убежище в България (от 20 март над 80 000 от тях търсят убежище в България). Бългериан сервиз е готов да създаде 200 000 работни места за тези хора и също така има много настройки специално за ИТ специалисти. По същия начин, 10-те от безбройните руснаци имат апартаменти в България, а също и поради тези и няколко други причини можем да очакваме, че някои от тях, които излизат от програмата в Москва, ще се решат в България. Това обстоятелство води до укрепване на българската държава по отношение на демографията в бъдеще, но също така създава различни пречки. Политически ефекти – в София четиристранното коалиционно правителство е изправено пред много предизвикателства (както всички правителства в Европа) и правителствената стабилност е много необходима в такава криза. Трябва да се вземат наистина трудни решения, както и е типично да има спорове между коалиционни партньори, особено когато се признава, че те имат различни идеологически профили. България не се нуждае от съвсем нови предсрочни политически избори в стресова ситуация, тъй като дори нови политически избори най-вероятно няма да донесат политическа стабилност, а също така страната може да бъде хвърлена в дълбока политическа дилема с последици за други индустрии на нацията. Така че това правителство не трябва да се подлага на външен натиск върху различни други теми, които са от съществено значение за българската страст към такова напрежение.

Икономически ефекти

Икономически последици-България е основен производител на тактически суровини, като пшеница (7,16 млн. гроздове през 2021 г.), слънчоглед (940 000 купчини през 2021 г.), както и различни други храни, но също и производител на електроенергия в Балканския регион (България изнася над 1300 мегаватчаса електроенергия). В момент, когато водещите световни производители (Русия, а също и Украйна) не могат да снабдяват света със зърно, освен заради широкомащабно блокиране на корабните канали, финансовото задължение на България непрекъснато расте. Макар и сравнително малка страна, България има своя дял на световния пазар на множество стратегически продукти и в редица ключови сегменти, като мед, химически изделия, електронни устройства, инструменти и амуниции.

Стратегически и военни последици-България се оказва ключова страна в НАТО, а също и в политиката на ЕС за блокиране на руския авторитарен и защита на Евроатлантическия блок в Черно море, както и в Югоизточна Европа. Помощта на въоръжените сили за Украйна до известна степен зависи от България, тъй като инструментите, частите им, както и боеприпасите, които се намират в притежанията на Българската армия и се произвеждат в българските производствени мощности, са под съветски лицензи, т.е. същите като в Украйна, а и армията у нас може да ги използва без специална подготовка. В този динамичен сценарий България може да се превърне в един от основните дистрибутори на украинската армия.

Във време на битка, когато България заема толкова важна позиция за Балканите и за евроатлантическия блок, всеки тип неточни навици спрямо България, по отношение на българите в чужбина, трябва да се третира като част от руската кръстосана битка срещу българската държава, а също и срещу ЕС и НАТО.Икономически ефекти

Планът на ЕС в посока Балканите

Хуманитарният аспект е изключително важен поради факта, че, от една страна, всички държави от ЕС със сигурност ще бъдат основно засегнати от милионите украински евакуирани, докато, от друга страна, институциите в Брюксел трябва да помогнат на тези страни, които са близо до Украйна, които одобряват по-голямата част от бежанците. Българският министър – председател на 11 Март намекна, че ЕС е създал 10 млрд.евро фонд за евакуираните и това предложение беше одобрено, но със сигурност ще са необходими усилия, за да се справим с тази ситуация. Страните от ЕС трябва да прилагат общи насоки за записване на евакуираните, за предоставяне на разрешения за пребиваване, за движението на украинците между държавите, за работни места, за включване на децата в местните предучилищни заведения, институции и колежи, за осигуряване на здравни и уелнес, социални и културни решения.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here