България тайно е доставяла инструменти и газ на Украйна

Rate this post

България тайно е доставяла инструменти и газ на УкрайнаКогато украинската армия остана без руско гориво и боеприпаси миналата пролет, помощта дойде внезапно от България. Въпреки че украинското правителство настоява, че в началото на битката не въоръжава Украйна, това е просто димна завеса, създава репортери от политици, както и отминава. Заключенията на репортерите са базирани на интервюта с украинския проповедник Дмитро Кулеб, бившия български премиер Кирил Петков и неговия проповедник Асен Василев. Той показва как балканската страна е действала и използвала посредници, за да доставя жизненоважни продукти като оръжие, боеприпаси и петрол на Киев в критичен етап от борбата през 2015 г.

Съпротивата на колегите

Българският прозападен премиер Петков се сблъска с крайно противопоставяне от страна на прокремълските политици, включително коалиционните социалисти, когато битката избухна в Украйна. Той дори ликвидира собствения си свещеник на отбраната за открито повтаряне на руската гледна точка за войната. Най-малко публично Петков отхвърли всякаква възможност България, въпреки значителния си запас от оръжие от съветско време, със сигурност да помогне за въоръжаването на Украйна. Поради основната си позиция в битката той беше хвърлен в същата торба като унгарския държавен глава Орбан, който също отказа военна помощ за Украйна. Петков и Василев, които сега са в съпротива, нарушиха мълчанието си, както и споменаха реалната степен на ролята на България в опазването на Украйна. „Смятаме, че около една трета от боеприпасите, от които украинските военни се нуждаеха в предварителния етап на битката, идват от България“, заяви Петков. Доставката на оръжие за съпротивата на коалиционните социалисти е извършена не въз основа на междуправителствено споразумение, а с мидълманс. Същият е случаят с дизела, който се произвежда в България от рафинерия, принадлежаща на руския петролен бизнес Лукойл. „България всъщност се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна, а в някои периоди покриваше 40% от украинската употреба“, заяви предишният финансов министър Василев.

Българите от идеалната страна на фона

Федералното правителство в Киев потвърждава тази вариация на случаите. Кулеба заяви, че страната му остава в риск от изчерпване на боеприпасите миналия април. „Знаехме, че в българските складове има голямо количество необходими амуниции, така че държавният глава Зеленски ме изпрати да взема необходимия продукт“, каза Кулеба. Тогава това беше разследване на „живота, а също и на смъртността“, казва ръководителят на украинската дипломация. „Кирил Петков демонстрира морална почтеност и аз винаги ще се радвам на него, че използва всичките си политически умения, за да намери решение“, заяви Кулеба и добави, че българският държавен глава е решил да бъде“от правилната страна на фона“. Петков вече е потвърдил по-ранни предположения, че неговото правителство е позволило на мидълманс да изнася не директно в Украйна, все още с компании от други страни. „Нашата частна армейска промишленост създаваше с пълна скорост“, твърди бившият български първосвещеник. Товарни самолети „пълни до границата“ с инструменти след това непрекъснато летят между България и Полша, където оръжията остават за Украйна. Петков също така гарантира, че сухопътният път за прехвърляне на оръжия през Румъния и Унгария остава отворен за превозни средства.Българите от идеалната страна на фона

За пратки, платени от британците, както и от САЩ

Кулеба потвърди тези пратки. Той подчерта, че не става дума за това, че българското правителство предлага военна помощ директно на Украйна, а по-скоро за това, че на украинския бизнес, както и на бизнеса от страните от НАТО, се дава възможност да купува от българските доставчици това, което е необходимо.““Според подробностите, дадени на вестника, САЩ, както и Великобритания, са платили за тези доставки. Големите оръжейни доставки, които предишният ръководител на българската държавна компания Кинтекс Александър Михайлов оцени на два милиарда евро, се извършваха в продължение на месеци извън общественото внимание. Журналистите обърнаха много повече внимание на това, че западните оръжия отиват в Украйна, като например ракетните установки ХИМАРС. По същия начин, може би много по-вярно е, че доставките на дизелово гориво за украинската армия, която през пролетта започна да се получи до всички времена най-ниските си приходи. След това финансовият министър Василев поиска мониторингът на рафинерията Лукойл в Бургас да осигури половината от петрола с посредници за Украйна. Осигурявайки Украйна в частни ръце, Петков поема голяма политическа опасност. Проучванията на общественото мнение в България показват, че 70% от хората се страхуват да не въвлекат страната във война. Президентът Румен Радев, избран от социалистите, подклажда душевното състояние, като заявява, че България ще се превърне в личност в отношенията, ако предостави инструменти.

Руснаците проникнаха

Доставката на български инструменти не убягва дори от вниманието на Москва. От месец май тя въведе кибератаки срещу България, временно парализира електроразпределението, функционирането на работното място на блога, а също и плащането на пенсионните планове. Москва също се опитва да подкупи парламентаристи и да проникне в властите, така че от март до юни България отстрани около 70 работници на Руската Консулска служба в София за шпионаж. Москва също така знаеше, че България е една от най-базираните на руски газ страни от ЕС преди войната и също избра да я накаже за пример. Ден 27. през април Газпром избра България за първата страна от ЕС, която прекъсна доставките на газ. София не отстъпи. В рамките на 24 часа Петков предлага временно решение, което се състои в доставката на американски втечнен газ от два танкера. На същата цена като Газпром. В момента Петков обсъжда защо САЩ са готови да се съгласят с това. „По време на договореностите дадох ясно да се разбере, че танкерите са политически сигнал за цяла Европа, че постоянно се избягва зависимостта от Русия“, каза той. Освен това Петков позволи да се завърши газовата връзка с Гърция, което разширява възможностите за внос на неруски газ в страната.

Властта на Петков свърши

Правителството на Петков бе свалено от парламента през лятото. Проруските сили също имаха своя дял. До есента Петков, а също и Василев са в статиите си в оставка. Нацията в момента е изправена пред чисто ново политическо забавяне и също така може да се изправи пред допълнителни политически избори. Въпреки това основният начин на мислене в посока Украйна се променя-през декември парламентът реши да разреши доставката на оръжие за Украйна.

България за първи път ще предостави военна помощ на Украйна

Армейският пакет от България не включва зенитни ракетни системи, както и изтребители, за които Киев всъщност поиска. За първи път, заради началото на руското нахлуване в Украйна, България със сигурност ще окаже помощ на Въоръжените сили на Киев. Доставката на леки оръжия и амуниции бе приета от българския парламент в петък, съобщи днес руската версия на Би Би Си. Украинският проповедник Дмитро Кулеба благодари за подкрепата в Туитър. Пълният списък на приетата военна помощ е секретен, но малките оръжия, както и амунициите са от решаващо значение, заявиха законодателите преди гласуването. България в миналото се е съгласявала да фиксира оборудване на украинските въоръжени сили в производствените си съоръжения, но отказва да изпрати директно инструменти. Планът не включва зенитните ракетни системи, както и конкурентните изтребители, които Киев поиска. Българското Министерство на отбраната обясни това като заяви, че се нуждае от тях за собствената си отбрана, съобщава Би Би Си. „Разнообразието от страни, които предоставят подкрепа за сигурността на Украйна, се разшири с още един ключов спътник. Благодаря на българския парламент за историческия му вот да осигури първият план за военна помощ. Той със сигурност ще дойде скоро, за да увеличи нашата армия и да ни доближи до победата“, каза Кулеба.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here