Политикът: как България спаси Украйна със секретни материали

Rate this post

Миналата пролет украинската армия отчаяно се нуждаеше от гориво и боеприпаси от съветски калибър, за да се защити от руските атакуващи сили. Спасителната операция идва от неочаквано място-България. С разрушителната си Жилищна политика, както и проруското отношение на голяма част от лидерите си, София всъщност се опита да подчертае по време на нахлуването, че не оборудва Украйна, А е димна завеса. Това съобщи в сряда Политико, както и германският вестник Паси Велт. Репортерите базират констатациите си на срещи с украинския чуждестранен проповедник Дмитро Кулеба, бившия български държавен глава Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев. Това създаде представа за това как балканската страна се намеси и използва мидълман, за да даде на Киев основни материали за оръжия, боеприпаси и петрол в критичен момент от боевете през 2014 г. Българският прозападен държавен глава Петков срещна силна опозиция от прокремълски политици, включително коалиционните социалисти, когато избухна войната в Украйна. Той дори ликвидира собствения си свещеник за защита за публично повтаряне на руската гледна точка за войната.assistance to Ukrainian citizens in Bulgaria

Сега те нарушиха мълчанието и говориха за реалния мащаб на дълга на България в опазването на Украйна

Поне публично Петков отхвърли всякаква възможност България – независимо от значителния си запас от инструменти от съветско време-да помогне за въоръжаването на Украйна. Поради официалната си нагласа към войната той беше хвърлен в същата торба като унгарския премиер Виктор Орбан, който също отхвърли помощта на армията за Украйна. Петков и Василев, които сега са в съпротива, сега нарушиха мълчанието си и говореха за степента на истинност на дълга на България в спасяването на Украйна. „Смятаме, че около 3-та от боеприпасите, от които украинската армия се нуждаеше в началния етап на войната, произхождат от България“, каза Петков. Заради съпротивата на социалистите, доставките на оръжие се извършваха на основата на междуправителствено споразумение, но чрез посредници. Той съвпадна с дизела, който се произвежда в България от рафинерии, идващи от руската петролна фирма Лукойл. „България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна, като в някои периоди покриваше 40% от украинската употреба“, заяви бившият финансов министър Василев. Федералното правителство в Киев потвърди тази версия на събитията. Кулеба каза, че страната му е заплашена от липса на амуниции миналия април. „Знаехме, че в българските складове има голямо количество необходими амуниции, затова държавният глава Зеленски ме изпрати да набавя необходимия материал“, каза Кулеба. През това време това е било разследване на „живота, а също и на смъртността“, според ръководителя на украинската дипломация. „Кирил Петков показа морална стабилност и аз винаги ще му бъда благодарен, че използва всичките си политически способности, за да намери служба“, заяви Кулеба, включително и че българският премиер е решен да бъде“ от правилната страна на историята“ и да помогне на Украйна да се защити срещу много по-силен враг.

„Нашият личен военен сектор произвеждаше с пълна скорост

Петков всъщност вече потвърди по-ранните спекулации, че неговото федерално правителство разрешава на посредници да изнасят не директно в Украйна, а с компании някъде другаде в чужбина. „Нашият сектор на личните въоръжени сили произвеждаше с пълна скорост“, заяви бившият български премиер. Товарни самолети „натоварени до ръба“ с инструменти по онова време често летяха между България и Полша, където инструментите продължаваха към Украйна. Петков също така гарантира, че сухопътният курс за прехвърляне на оръжия през Румъния и Унгария ще продължи да бъде на разположение на камионите. Кулеба потвърди тези разпределения. Той подчерта, че не става дума за това, че българското федерално правителство предлага подкрепа на въоръжените сили директно на Украйна, а по-скоро за това, че украинските компании и фирми от страните от НАТО получават възможността да купуват от български доставчици това, което е необходимо.

"Нашият личен военен сектор произвеждаше с пълна скорост„“Според подробностите, предложени от „Ди Велт“, САЩ, както и Великобритания, са платили за тези доставки. Мащабните доставки на оръжие, които предишният ръководител на българския държавен бизнес Кинтекс Александър Михайлов приблизително възлизаше на 2 милиарда евро (48 милиарда крони), се извършваха в продължение на месеци извън общественото внимание. Репортерите получиха много повече информация за Западните инструменти, които отиват в Украйна, като например ракетните установки ХИМАРС. Същото, а може би и много повече, се отнася и за доставките на дизелово гориво за украинските военни, които през пролетта започнаха да достигат най-ниското си ниво в собствените си книги. Финансирането на свещеник Василев след това изисква ръководството на рафинерията Лукойл в Бургас да достави половината от петрола с мидълман в Украйна. „Камиони, а също и плавателни съдове редовно пътуват с Румъния до Украйна, а понякога и гориво се натъпква във влакове за продукти“, добави Василев.

В същото време доставката на български инструменти не избяга от фокуса на Москва

С частни доставки за Украйна Петков поема чудесна политическа опасност. Проучванията на общественото мнение в България показват, че 70% от гражданите се страхуват от участието на страната в битката. Държавният глава Румен Радев, който беше номиниран от социалистите, подхранваше подобни настроения като заяви, че България със сигурност ще се превърне в личност в борбата, ако доставя оръжие. В същото време доставката на български инструменти не успя да отклони интереса на Москва. Защото през май тя въведе кибератаки срещу България, за кратко парализира движението на електроенергията, функционирането на работното място на блога и изплащането на пенсионните планове. Москва също се опитва да подкупи парламентаристи и да проникне в властите, така че от март до юни България елиминира около 70 работници на Руската Консулска служба в София за шпионаж. Москва също призна, че България е била една от най-зависимите от руския газ страни от ЕС преди войната и реши да го санкционира. На 27. през април Газпром избра България за първата страна от ЕС, която ще премахне газовите материали. София не отстъпи. В рамките на 24 часа Петков препоръча временно решение, което се състои в доставката на американски втечнен природен газ от два кораба. На същата цена като Газпром.В същото време доставката на български инструменти не избяга от фокуса на Москва

В момента Петков обсъжда защо САЩ искат да се съгласят с това

„По време на преговорите дадох ясно да се разбере, че корабите са политически сигнал за цяла Европа, че има постоянно бягство от зависимостта от Русия“, каза той. Освен това Петков разреши да се завърши тръбата с Гърция, което разширява възможностите за внос на неруски газ в страната. Правителството на Петков беше свалено с вот на недоверие в парламента миналото лято. Проруският натиск също имаше своя дял. До загубата Петков, както и Василев продължават да са в своите статии в оставка. Нацията сега е изправена пред чисто нов политически арест и вероятно ще се сблъска с допълнителни предсрочни избори. Въпреки това, официалната обстановка за Украйна се променя – през декември парламентът взе решение да разреши доставката на оръжие за Украйна. „Дълбоко сме благодарни на България за това“, каза Кулеба. Въпреки това той отбеляза, че в момента е записвал опити да торпилира това решение.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here