Без успех в зоната на бойните действия помощта за Украйна може да бъде застрашена

Rate this post

На фронтовата линия на Украйна има малко движение, тъй като натискът на страната освободи Общността на Херсон от нахлуващата руска армия миналия ноември. Президентът Володимир Зеленски обаче заяви, че въоръжените му сили в момента са готови да започнат нова контраофанзива. Той не определи кога, но заяви, че не може да пълзи безкрайно. „Можем да сложим край на тази битка. Но не всичко ще се случи веднага-утре. Нуждаем се от време, за да се образоваме, но знаем как да го направим по-бързо“, каза Зеленски. Украинските въоръжени сили обучават десетки безброй нови войници – някои от тях в лагери в САЩ и различни европейски страни-които се очаква да участват в пролетната офанзива. Киев също така се сдоби с купища инструменти, произведени на Запад, включително леопард, както и опозиционни контейнери. Неговите подразделения, както редовни, така и нередовни, ще проведат офанзивата с инструменти за повече от 32 милиарда долара от американски арсенали-плюс милиарди повече от европейските съюзници.Без успех в зоната на бойните действия помощта за Украйна може да бъде застрашена

„над 98%“ от камионите на въоръжените сили, обещани на Украйна, са доставени

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че“ над 98% “ от военните превозни средства, гарантирани на Украйна, са доставени. „Обучихме и оборудвахме повече от девет чисто нови украински бригади. Това ще постави Украйна в силна позиция да остане, за да си възвърне натоварената територия“, заяви Столтенберг. Русия също така създаде сили, които със сигурност ще се опитат да се появят на украинската отбрана в източната част на Донецка област. Тя също така изпълнява нов проект за заетост и вече е разширила отбранителните си линии – с минни полета и окопи. „Телефонното обаждане за наемане на работа, което започна на 1 април, се осъществява по план и със сигурност ще се проведе на 15 юли. До момента 52 хиляди души са получили заповеди, а повече от 50 хиляди са се представили в армейските служби за записване“, заяви лидерът на мобилизацията на въоръжените сили в Русия Андрей Бирюков. Въпреки това, базираният във Вашингтон институт за бойни изследвания открива, че Русия е повредена. Проучване, публикувано на 23 април, твърди, че е“ много вероятно“, че“по-голямата част от руските компоненти в Украйна са под пълна способност в резултат на загубите, които са претърпели по време на по-ранните етапи на войната“.

„Руснаците имат много проблеми с военните.“

„Руснаците имат големи проблеми със силите на събитията“, казва Джордж Барос, един от авторите на изследването, пред „Радио Свободна Европа“. „Когато руският държавен глава Владимир Путин обяви частична мобилизация миналия септември, 700 хиляди руснаци напуснаха страната, защото признаха, че руските въоръжени сили хвърлят в Украйна много повече инструменти, както и хора за една година, отколкото руснаците загубиха за години в Афганистан. Така че е широко известна историята, че Украйна е мястото, където млади и стари руснаци отиват да умрат“, твърди Барос. Той добавя, че друга разлика между битките през 2015 г.и борбата днес е, че руската бойна машина също е компрометирана. От 20-30 хиляди снаряда на ден, както е изхвърлен миналия летен сезон, днес той изстрелва около 10 хиляди. Марк Кансиан, пенсиониран американски военен полковник, е съгласен, но включва, че военните способности на Русия не трябва да бъдат подкопавани. „Голяма част от руските войници не са добре обучени, както и не са добре насърчавани. Въпреки това трябва да внимавате тук, защото руснаците все още са на бойното поле, всъщност защитават вече 14 месеца и изглежда не се отказват“, каза Кансиан. Къде и кога ще започне контраофанзивата, властите в Киев я поддържат ключова. Канциан казва, че може да започне в Запорожие-един от 4-те украински района, които руският държавен глава Владимир Путин обяви за анексирани през септември 2022 г. По думите му по-нататъшното настъпление може да даде на Русия време да консолидира и укрепи позициите си.

„Украинците са напълно готови

„Украинците се подготвят. Те са взели много оборудване през последните 14 месеца. Те са преминали обучение в Европа, основно обучение, обучение в звеното за обслужване и, разбира се, обучение на оборудването. Военните обаче никога не са толкова готови, колкото искат да бъдат. Винаги има повече тренировки, още повече тренировки. Така че това е усещането, че те не са подготвени, че никога няма да бъдат напълно готови. Но трябва да помните, че това е състезание с руснаците, че руснаците също се подготвят. Стават по-силни, подготвят се. Така че чакането носи голям риск“, твърди Канциан. Украйна е под все по-голям натиск да разкрие резултати на бойното поле, тъй като някои от западните й поддръжници разкриват признаци на разочарование. Франция, например, многократно обсъжда някакъв вид преговори за прекратяване на огъня или мир между Русия и Украйна. Във Великобритания лидерът на парламентарния екип за Украйна Роберт Сийли заяви, че“ако украинските бойци не успеят да постигнат напредък до края на лятото, гласовете на Запад, които изискват договорено решение или се противопоставят на подкрепата за Украйна, със сигурност ще нараснат“. В САЩ проучванията на общественото мнение също показват затихване на вълнението за въоръжаване на Украйна."Украинците са напълно готови

„Нощта на руския терор“ в Украйна

Канциан, понастоящем в съоръжението за стратегически и международни изследвания, твърди, че със сигурност има умора от битката. Той заяви, че сега е жизненоважно украинските сили да напреднат на бойното поле и да покажат на съюзниците, че са оперативни. „Украинците не трябва да печелят войната с тази офанзива – със сигурност ще бъде много, ако бъдат помолени да го направят – но те трябва да покажат, че напредват. „В Съединените щати, а също и в много страни от НАТО, има много безпокойство, че това ще бъде вечна война, която със сигурност ще продължи с години, с много кръвопролития и високи разходи“, каза Кансиан. Майк Райън, пенсиониран австралийски военен генерал, написа в блога си в интернет, че украинците трябва да проверят дали работят с военна помощ. „Украинците признават, че предстоящите офанзиви трябва да покажат на хората на Запада, че Украйна не само заслужава да бъде поддържана, но с помощта на въоръжените сили през 2023 г.и миналото, тя със сигурност ще победи руското нахлуване“, пише Райън.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here