България се свързва с Русия за прекратяване на шпионската кампания

Rate this post

България се свързва с Русия за прекратяване на шпионската кампанияБългарският държавен глава Бойко Борисов се свърза с Русия, за да се откаже от шпионската война на страната си. Изявлението идва ден, след като българските власти нанесоха щети на шпионска група, която изпращаше военни трикове в Русия. България е член на НАТО и Европейския съюз. Българските областни прокурори са обвинили 6 лица, включително бивши и настоящи военни полицаи, за изпращане на категоризирана информация за България, НАТО и Европейския съюз до Руската Консулска служба в София.

По отношение на разходите за подслушване, като се има предвид, че през октомври 2019 г.България действително е отстранила 5 медиатори и служители на руското посолство. „Възможно е да има изискване руските дипломати да бъдат обявени за нежелани. Призовавам още веднъж техните лидери да спрат да шпионират в България“, каза Борисов. „Приятелството си е приятелство, но нашето евроатлантическо партньорство е неизбежен елемент“, добави той.

Консулската служба на Русия в България опроверга твърдения за шпионаж

Руски представители заявиха, че това е опит за отслабване на руско-българския диалог. България има тесни социални, исторически и финансови връзки с Русия. Русия е основен енергиен партньор на страната. САЩ, както и Великобритания заявиха на 20 март, че застават на страната на България срещу „зловредните“ задачи на Русия. „България е добър приятел, съюзник и партньор в НАТО. Следим отблизо българското разследване на предполагаема руска шпионска мрежа. САЩ силно подкрепят суверенитета на България и застават до българите срещу тези зловредни задачи в техния регион“, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Рейт в Туитър. Британският външен министър Доминик Рааб осъди „враждебните действия“ на Русия в декларация.

Българи помагат на украински бежанци

България е сред онези страни, които всъщност отказаха да доставят оръжие на Украйна, която не подкрепя активно Киев дипломатично. Въпреки това, както отбелязва авторът на Гласът на Америка Татяна Ворожко, българи помагат на украински бежанци. Евхения Серхейева, когато остава в буца, общност близо до Киев. Само 4 дни преди началото на битката тя и нейният съпруг и 5-годишна дъщеря пътували до Будапеща, Унгария на почивка. Няколко дни по-късно тя научава, че руските сили всъщност са разрушили апартамента или апартамента, в който живее. „Ходихме в Будапеща 4 дни, след което животът сякаш спря. Решихме да останем и да функционираме като доброволец в Будапеща. След това се преместихме тук, в София, за да се запишем с няколко от нашите приятели“, разказва тя.Българи помагат на украински бежанци

В момента Г-жа Серхеева работи като доброволец в организацията“ майка Украйна“ в София

Олена Коцева, ръководител на организацията, заявява, че повечето от бежанците, които действително са се появили в България, са от окупираните райони на Украйна и също нямат нищо с тях. „Много хора идват от Мариупол, Мелитопол и Бердянск. „Хората започват битка по средата на дълго и тежко пътуване. През март българското правителство подслони временно разселените украинци в курортите, осигурявайки им достъп до здравеопазване, образование и социални услуги. Социологът Огнян Минчев казва, че въпреки някои проруски убеждения в България, много хора са отговорили на изискванията на украинските евакуирани. „Много от бежанците са жени, както и младежи. Типичният мъж не може да бъде агресивен към жените, както и към младежите. Много българи подкрепят финансово фирмата „Мама Украйна“. „Щастлив съм за българите. Частни лица и фирми ни предлагат храна. В момента сме изпратили над 50 тона хуманитарна помощ за Украйна, по-голямата част от които всъщност са дарени от българи“, казва Олена Коцева, ръководител на организацията „Мама Украйна“. Но Г-жа Кочева казва, че обемът на помощта бавно намалява във времето. „Има по-малко помощ, хората в момента изглежда са уморени от войната“, казва евхения Серхейева, Украинска бежанка. В края на септември 136 хиляди украинци са се възползвали от условията за краткотрайна сигурност, а около 57 стотици от тях остават да останат в България, сочат данни на бежанската фирма на ООН (ВКБООН). Много от тях са настанени в хотели като част от програма, финансирана от българското правителство, както и от Европейския съюз, която ще продължи до края на октомври.

България предлага ваканционно настаняване за 33 хиляди украинци

Българското федерално правителство всъщност е предложило убежище в държавни центрове за 33 000 украинци и със сигурност ще бъде на разположение от 31 май, заяви на пресконференция в четвъртък ръководителят на Държавната бежанска компания Мариана Тошева. Тя също така оглавява правителственото координационно устройство за украинските евакуирани. Тошева каза, че общо 59 085 души, избягали от войната в Украйна, понастоящем остават в хотели. Въпреки това, те със сигурност ще трябва да напуснат курортите до края на май, за да направят място за пътниците. Дотогава федералното правителство със сигурност ще трябва да осигури жилища за 26 000 или двама души. Центровете, където евакуираните със сигурност ще бъдат презаселени, са собственост на различни държавни организации. Министерството на транспорта ще съдейства за логистиката на преместването. Според Държавната бежанска фирма общо 97 068 украинци са се регистрирали да получат временна сигурност в България. Общият брой на украинските бежанци, пребиваващи в страната, е 102 032. Българската държава се е погрижила да предложи подслон на всички украинци, бягащи от битката за кратък период от време, каза още Тошева, добавяйки, че някои от бежанците, които действително са намерили работа в България, вече могат да отдават под наем имоти сами и да покриват разходите си.България предлага ваканционно настаняване за 33 хиляди украинци

Тошева също отбеляза, че фирмата е претърпяла хакерска атака, която е компрометирала системите й

Красимира Величкова, съветник на заместник-държавния глава Калина Константинова, заяви, че правителството трябва да предложи процедури за интегриране на украинските евакуирани и да им помогне да се изправят. В продължение на 3 месеца всички жители на Украйна в България, които са в състояние на краткосрочна защита, ще бъдат снабдени с необходимата медицинска застраховка, платена от държавата с Националната здравноосигурителна каса, припомни тя. След края на периода на държавно платената застрахователна полица тези лица ще могат да плащат за себе си и ще продължат да бъдат осигурени. Децата, както и възрастните хора, ще получават държавно Здравно осигуряване до края на краткосрочното им осигуряване. Мандат на федералното правителство със сигурност ще определи елементите на вноските за здравно осигуряване.

Тази тема влиза в графика на заседанието на Министерския съвет в четвъртък, каза Величкова. Тя добави, че федералното правителство възнамерява да представи допълнителни действия за стимулиране на работата. Сред тези стъпки се предлага на евакуираните, които действително са си намерили работа, да им бъде предложена допълнителна финансова подкрепа, за да си платят наемните такси, има предвид Величкова. Коментирайки загрижеността, че ще се грижат за децата, по-специално за тези под 7 години, докато техните майки и татковци функционират, Величкова заяви, че правителството работи за подпомагане на различни граждански компании, бизнес или социални активисти за създаване на дневни центрове.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here