Украйна иска от България тежки инструменти

Rate this post

Ukrainian Organization in bulgariaСпоред учтивата нота, изпратена от посланика на Украйна в България Виталий Москаленко, Украйна всъщност е поискала от българското федерално правителство да предложи на страната тежки инструменти, за да отговори на руската офанзива в Донбас. Украйна обяви в началото на май, че не се нуждае от български инструменти и поиска от страната само да ремонтира танкове в заводите на Българската армия. Независимо от това, ситуацията в Украйна всъщност се е променила и нацията продължава да изпитва тревожна нужда от тежки инструменти, минохвъргачки, както и снаряди, каза Москаленко.

„Сега е моментът, когато се нуждаем от инструментите, с които България разполага“, каза Москаленко пред БТВ. „България има около 140 тежки Оби, както и много минохвъргачки, а също и ракетни системи“, каза той. Преди месец, след значителното напрежение в съдебната коалиция, парламентът реши, че България със сигурност ще помогне на Украйна с ремонт на инструменти, предлагайки на федералното правителство необходимото да предложи военно-техническа помощ на Киев, което включва ремонт на украински танкове за съхранение и също така не позволява разпределението на оръжия и амуниции. „Украинците гледат на България като на приятелска нация, която предоставя помощ. И все пак има постоянно“ все още“, каза Москаленко. „В момента имаме много сериозна борба в Донбас, където руското оръжие надвишава 20 пъти украинското оръжие“, добави той.

България не изпраща инструменти директно на Украйна

България не изпраща оръжия директно в Украйна, но неофициално българските военни заводи са основният доставчик на боеприпаси за украинската армия, докато покупките се извършват с мидълманс. Въпреки че водещата партия в управляващия съюз за „промяна“ коментира, че е необходима още повече информация за искането на Украйна, преди да бъде предприета дейност, заместник-държавният глава, както и проповедникът на икономическата ситуация и лидер на проруската Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, като отхвърли искането на Украйна. Нинова се позова на решението на парламента, че България ще помогне на Украйна с лечението на евакуираните, подкрепа за членство в ЕС, както и ремонт на армейски инструменти. Ръководителят на проруското националистическо събитие „Възраждане“ Костадин Костадинов открито заяви, че „действителният акт на украинския посланик е безсрамен“ и дипломатът трябва да бъде обявен за персона нон грата и също да бъде отстранен от България.

България променя позицията си, изпраща военна помощ на Украйна

Българските законодатели одобриха първия пакет за военна помощ на страната за Украйна, който включва класифициран списък с инструменти, изготвен от федералното правителство. Българският парламент гласува със 148 на 46 гласа в полза на въоръжаването на Киев след месеци на политически спорове по проблема в балканската държава-членка на НАТО. България по-рано се съгласи да ремонтира устройствата на украинските въоръжени сили в заводите си, но отказа да изпрати директно оръжие в резултат на опозицията на държавния глава Румен Радев, както и на приятелските към Москва политически тържества на страната. Заедно с Унгария, България беше единствената държава-членка на Европейския съюз, която първоначално отказа да предостави на Украйна оръжие след намесата на Русия. Въпреки че пълният списък на оръжията остава засекретен, членове на кабинета заявиха пред репортери преди гласуването, че пакетът включва малки оръжия, както и амуниции. Министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви в телевизионно интервю, че помощта „е изцяло в съответствие с опасенията на Украйна“, но добави, че България няма да предостави нито ракетни системи С-300, нито изтребители МиГ-29. Политиците също ратифицираха споразумение между България и министерствата на отбраната на Украйна за трансфер на оръжия, инструменти и боеприпаси. Споразумението включва обучение на около 60 служители от украинските въоръжени сили като бойни лекари.България променя позицията си, изпраща военна помощ на Украйна

Българският парламент разреши военна помощ за Украйна, критици: притискате страната в битка

Мнозинството от българските законодатели одобриха предоставянето на първата военна помощ на страната за Украйна. Федералното правителство разполага с един месец, за да определи какви оръжия може да даде България, без това да повлияе на отбранителните й способности. По-рано България се съгласи да фиксира украински военни устройства в производствените си съоръжения, но отказа да изпрати директно оръжие заради опозицията на президента Румен Радев, както и на приятелските към Москва политически партии на страната. Освен Унгария, България беше единствената държава-членка на ЕС, която отказа да предложи оръжие на Украйна, тъй като тя се занимаваше с нахлуването и войната на Русия.“Повече оръжия означава повече война“, каза лидерът на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова, обяснявайки защо депутатите от нейното събитие са избрали против предложението.

Топлият аргумент, който предшестваше гласуването, отразяваше отделите в България, като се има предвид, че Русия нападна съседката си. Въпреки че страната принадлежи както към НАТО, така и към ЕС, много българи ценят солидните симпатии към Русия, вкоренени в историята, обществото и вярата. Държавният глава Радев, бивш офицер от армията, е обвинен в поддържане на тесни връзки с Москва, а също и с руския си колега Владимир Путин. Радев отхвърли оплакванията, като заяви, че осъжда руската враждебност „от първия ден на тази война“. България също разчита много на руски енергийни материали, което е допълнителна точка на раздор между проруските и проевропейските политически партии в България. Проруският националистически Празник Възраждане се свърза с поддръжниците си, за да се съберат пред сградата на парламента, за да възразят срещу военната помощ за Украйна, заявявайки, че помощта „притиска нацията право в битка“.

Сплит България в крайна сметка гарантира на Украйна тежки оръжия

В края на месеците на спорове българският парламент в четвъртък в крайна сметка гласува да изпрати помощ на украинските военни. След месеци на стрес и спорове по темата, българският парламент гласува в Четвъртък да изпрати тежки армейски оръжия в Украйна. 175 от 240 законодатели подкрепиха изпращането на инструменти в Украйна. Всички технологични специфики на този избор със сигурност ще бъдат обсъдени в съобразяването с него от страна на Министерския съвет. Вотът бе рядко събитие за противоположни събития като ГЕРБ, както и движението за граждански свободи, както и гъвкавостта от една страна, а също и „ние продължаваме корекцията“, както и „демократична България“ от друга, да избират еднакво. Само депутати от лявото българско социалистическо събитие и реакционното възрожденско тържество гласуваха против решението. „Когато твърдим ,че“ ще предоставим алтруистична помощ, но не и оръжия“, това е истинско възмущение и също така наистина се надявам България да спре да заема такава негативна позиция“, информира Атанас Славов от демократична България бързо преди гласуването. Очаква се жестът да доведе и до повече инвестиции в Българската армия. „Ние всъщност препоръчахме 2% от брутния вътрешен продукт да бъдат заделени за нашата национална отбрана“, добави той.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here