България изпраща украинските евакуирани на границата

Rate this post

България въведе нова система за регистрация на евакуираните от войната от Украйна директно на границата. Съоръжението, разположено на граничен пункт с Румъния в близост до българския град Плой, беше оценено от българския държавен глава Кирил Петков в първия ден от процедурата.България изпраща украинските евакуирани на границата

България е транспортна страна

„Проблемът беше, че те идваха толкова добре, колкото ние наистина не знаехме къде отиват. Сега каквото може да се види“, каза Петков, според българската информационна фирма БТА. България до голяма степен е транзитна страна за евакуираните от войната в Украйна.

Най-бедните в ЕС

От 81 000 евакуирани, които всъщност са пристигнали през Румъния заради началото на руската военна намеса, едва 38 000 продължават да са в България, най-бедната страна в ЕС. Сред тях са участници на българското малцинство в Украйна, само 267 души са получили бежански статут, съобщиха българските гранични власти във вторник. Хората, които са излетели от битката в Украйна, живеят в курорти и ваканционни жилища, най-вече на брега на Черно море, но също така с доброволци, приятели и близки. В същото време, те също са получили работни оферти, особено от ИТ индустрията.

България се съгласява да доставя оръжие на Украйна

Българският парламент в Четвъртък (3. 11.) с огромно мнозинство прие доставката на оръжие за Украйна. Срещу проруските чествания не са съгласни дори президентът Румен Радев. Естеството на помощта на армията все още не е взето решение. България, заедно с Унгария, както и неутрална Австрия, беше единствената страна от Европейския съюз, която официално отказа да предостави помощ на въоръжените сили на Украйна в нейната защита срещу руската инвазия. Това съобщиха чуждестранни компании. В 240-членния парламент 175 заместници подкрепиха предложението на две проевропейски партии-Демократична България и партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов. Срещу тях бяха 49, както се очакваше, възраждат се социалистите (БСП) и крайнодесният празник. Противно на предположенията, към предложението се присъедини и чисто нова политическа формация на бившия държавен глава Стефан Янев, която иначе се смяташе за проруска.

България се съгласява да доставя оръжие на УкрайнаСоциалистическите депутати, а също и ултранационалистите в близост до Москва, всъщност заплашиха, че България ще бъде „въвлечена във войната“ и че оръжейните продукти за Украйна със сигурност ще ограбят Българската армия от нейната отбрана. Държавният глава Радев, който заема редица проруски позиции, всъщност отдавна се противопоставя на военната помощ за Украйна. Парламентът купи главното федерално правителство, определено от президента Радев, за да излезе с предложение в рамките на 4 седмици какви инструменти България може да предостави на Киев. Свещеникът на защитата Димитър Стоянов заяви по-рано, че Българската армия не е в състояние да се откаже от тежки инструменти, като съветските системи за противовъздушна отбрана С-300, а също и от Зенитно-ракетните системи С-125 или изтребителите Су-25 и МиГ-29, поради факта, че няма заместител за тях.

Вълна от бежанци от Украйна се появи в България

По данни на държавната фирма за българи в чужбина в Украйна живеят между 250 и 500 000 души с българско начало или с българска идентичност. Те се намират в няколко области на Украйна-Бесарабия, Одеска област, Запорожка област, Таврия. Според последното основно преброяване през 2001 г.близо 130 000 души с български произход живеят само в Бесарабия (или повече от 20% от общото население там). „Паника, както и дълги опашки пред банкомати и супермаркети.“Така Иван Ончев обясни за бТВ обстоятелствата в Запорожие, който се намира в близост до някои от нападнатите места. „Не можем да се свържем с българското посолство.“Ние им се обаждаме, но те не отговарят. Не съм против детето ми да живее в България, това е нашата етническа родина. Искам той, както и съпругата ми, да бъдат безрискови“, твърди Иван. Той се страхува, че изпразването може да се забави, защото детето му няма ключ. В същото време нашият сънародник Иван Деянов твърди, че вече очаква насоки как точно да напусне Украйна. Министерството на външните работи уточни, че в момента се извършва приоритетно освобождаване на жители с български билет. След това помощта ще бъде предложена на други. Първите хора на Украйна вече преминаха границите на нашата нация. България се готви да одобри между 2000 и 4000 украинци. В Бургас евакуираните от Украйна със сигурност ще бъдат одобрявани в 2 дилеми центъра, както и в курортната база на града. Капацитетът на базата е около 100 души. В същото време Българската асоциация на курортите и заведенията за хранене (БХРА) показва своите признания и съчувствие към жителите на Украйна за тесното място, в което се намират. „Наистина се надяваме, че сценарият със сигурност ще приключи възможно най-скоро и без човешки жертви“, заяви председателят на БХРА Георги Щерев.Вълна от бежанци от Украйна се появи в България

България тайно е доставяла оръжие и газ на Украйна в началото на битката, пише политик

Миналата пролет украинската армия сериозно не разполагаше със Съветския калибър газ и боеприпаси, които й бяха необходими, за да се защити срещу руските нахлуващи сили. Спасението след това дойде от неочаквана страна: от България. С дисидентската си вътрешна политика и проруския начин на мислене на голяма част от лидерите си, София всъщност се опита през цялото нахлуване да подчертае, че не оборудва Украйна. Беше димна завеса. Това съобщи политикът и германският вестник отминават Велт. Заключенията на репортерите са базирани на срещи с украинския свещеник Дмитро Кулеба, бившия български премиер Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев. Това показва как балканската страна е действала и е използвала мидълман, за да доставя жизненоважни материали като оръжие, боеприпаси и петрол на Киев в критичен етап от боевете през 2015 г. Българският прозападен държавен глава Петков срещна изключителна съпротива от прокремълските политически лидери, състоящи се от социалистите, когато битката избухна в Украйна. Той дори уволни своя собствен проповедник на защитата за това, че открито дублира руския поглед върху битката. Поне публично Петков отрече каквато и да е възможност България – независимо от значителния си запас от инструменти от съветско време-да помогне за въоръжаването на Украйна. Заради официалната си гледна точка към битката той беше хвърлен в същата чанта като унгарския премиер Виктор Орбан, който допълнително отхвърли помощта на въоръжените сили за Украйна. Петков и Василев, които в момента са в опозиция, всъщност нарушиха мълчанието си и обсъдиха истинската степен на ролята на България в спасяването на Украйна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here